Ring van Jane Austen blijft in Groot-Brittannië

Een gouden ring die nog heeft toebehoord aan de Britse schrijfster Jane Austen, blijft in Groot-Brittannië. De Amerikaanse zangeres Kelly Clarkson kocht de ring op een veiling om mee te nemen naar de VS, maar na een inzamelingsactie heeft het Britse Jane Austen's House Museum genoeg geld om het bod van Clarkson te overtreffen.

Clarkson kocht de ring van Austen, de schrijfster van "Sense and sensibility" en "Pride and prejudice", vorig jaar op een veiling voor iets meer dan 180.000 euro. Dat het stukje erfgoed naar de VS zou vertrekken, stuitte op heel wat protest. De Britse minister van Cultuur Ed Vaizey vaardigde vervolgens een exportverbod uit zodat Britse kopers tijd zouden hebben om een hoger bod te doen op de ring.

Het Jane Austen's House Museum, dat al twee andere juwelen van Austen tentoonstelt, besloot geld in te zamelen bij het Britse publiek. De "Bring the ring home"-campagne bleek een succes. Eén anonieme weldoener schonk maar liefst 100.000 pond (bijna 120.000 euro). Intussen heeft het museum in het dorpje Chawton, waar Austen het grootste deel van haar leven woonde, genoeg geld ingezameld om de ring te kopen.

"Het succes van deze campagne toont aan hoezeer Jane Austen vandaag nog steeds bewonderd wordt", zegt de curator van het museum, waar het gouden en turkooizen juweel vanaf volgend jaar te bezichtigen zal zijn. Voorwerpen van Austen zijn zeer zeldzaam. De vrouw leefde bescheiden en stierf al op 41-jarige leeftijd (1775-1817). Ze zou slechts drie juwelen in haar bezit gehad hebben.