Rusland beschuldigt 30 Greenpeace-activisten van piraterij

De Russische autoriteiten hebben 30 activisten van Greenpeace opgepakt en beschuldigd van piraterij. De leden van de milieuorganisatie hadden geprobeerd een olieboorplatform in het Noordpoolgebied binnen te dringen. Greenpeace houdt vol dat die actie vreedzaam verliep en noemt de Russische reactie buiten proportie.

De activisten van Greenpeace werden vorige donderdag aan boord van hun schip de Arctic Sunrise opgepakt door leden van de Russische ordediensten. Volgens Greenpeace kwamen ze in heuse paracommandostijl aan boord door vanuit helikopters langs touwen naar beneden te glijden. 

Het schip bevond zich op dat moment in de Arctische Zee in het Noordpoolgebied. De activisten hadden er geprobeerd een Russisch boorplatform binnen te dringen uit protest tegen het feit dat Rusland in die streek naar olie boort.

Rusland beschouwt deze actie als piraterij en heeft de bemanning van de Arctic Sunrise daar ook officieel van beschuldigd. Volgens Rusland bestaan "legitieme twijfels" over de intenties van de activisten. Het schip zou ook met elektronica "met een onduidelijk doel" zijn beladen. Daarom is het samen met de bemanning naar de haven van Moermansk gesleept.

"Nog geen enkel formeel bericht van de Russische autoriteiten"

Volgens Greenpeace worden alles samen 30 activisten vastgehouden. In totaal zijn 18 nationaliteiten aan boord. Het gaat om Britten, Australiërs, Brazilianen, Canadezen, Denen, Fransen, Nieuw-Zeelanders, Russen en Amerikanen.

In een officiële verklaring vraagt de milieuorganisatie om per direct met haar gevangen gehouden leden te mogen praten. "Ze worden nu al meer dan 4 dagen vastgehouden zonder wettelijke raadgevers. We hebben nog geen enkel formeel bericht van de Russische autoriteiten ontvangen", klinkt het.

Nog volgens Greenpeace was de protestactie van zijn leden volkomen vreedzaam. "Onze activisten hebben niks gedaan dat een dergelijke reactie van de Russische autoriteiten rechtvaardigt."