Seehofer wil niet in zee met Die Grünen

Horst Seehofer, de voorzitter van de Beierse christendemocratische CSU, wil niet weten van onderhandelingen over een nieuwe regering met Die Grünen. Dat heeft hij gezegd in een interview in "Der Spiegel".
Horst Seehofer

De CSU is de Beierse zusterpartij van de CDU van kanselier Angela Merkel. De twee partijen hebben zondag de verkiezingen voor de Bondsdag glansrijk gewonnen, maar komen vijf zetels te kort voor een absolute meerderheid. Ze moeten dus op zoek naar een coalitiepartner en daarvoor komen maar twee partijen in aanmerking: de sociaaldemocratische SPD of de groene partij Die Grünen.

Binnen de CDU gaan er stemmen op om niet alleen met de SPD te praten over een nieuwe regering, maar ook met Die Grünen. Maar Seehofer wil daar niet van weten. "In de groene partij hangt een geest van betutteling", zegt Seehofer. Daarbovenop komt nog het verleden van Jürgen Trittin, die in opspraak is geraakt omdat hij in zijn jonge jaren niet genoeg afstand heeft genomen van voorstellen om pedofilie uit het strafrecht te halen.

Intussen vallen er nog meer ontslagen bij de kleinere partijen die het niet goed hebben gedaan in de verkiezingen. Jürgen Trittin, die een van de kopstukken was in de groene campagne, is geen kandidaat meer om fractievoorzitter van Die Grünen te blijven in de Bondsdag. Trittin stond mee achter het concept om de campagne toe te spitsten op het thema van belastingverhogingen, wat Die Grünen heel wat stemmen heeft gekost. Eerder had het hele bureau van de partij al aangekondigd ontslag te nemen.

Ook de Piratenpartij, die na enkele successen bij de regionale verkiezingen ditmaal geen potten kon breken, deelt in de klappen. Voorzitter Bernd Schlömer heeft aangekondigd dat hij opstapt. Hij wil plaats maken voor nieuwe gezichten.