Serge Muyters ondanks klacht nieuwe Antwerpse korpschef

Tijdens een besloten zitting van de Antwerpse gemeenteraad is Serge Muyters zoals verwacht voorgedragen als nieuwe korpschef van de lokale politie. De voordracht ging door ondanks het feit dat een andere politiecommissaris een klacht had ingediend tegen Muyters wegens onder meer valsheid in geschrifte. Zijn aanstelling moet wel nog via een Koninklijk Besluit bevestigd worden en in het Staatsblad verschijnen.

Muyters werd gisteravond na afloop op luid applaus onthaald door de gemeenteraadsleden. Hij was tot vandaag al waarnemend korpschef en volgt binnenkort Eddy Baelemans op. Die koos vorig jaar in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen voor een politieke loopbaan, met name bij Open VLD.

Over de capaciteiten van Muyters, die door een onafhankelijke examencommissie werd voorgedragen als de beste kandidaat, bestond in Antwerpen al langer eensgezindheid.

Maar onder meer Groen vond het geen goed idee om de voordracht te laten doorgaan vooraleer de klacht tegen de man onderzocht is. Die klacht is afkomstig van een tot tweemaal toe overgeplaatste commissaris die beweert dat Muyters verslagen manipuleerde om de overplaatsingen te kunnen verantwoorden.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) won advies in van de procureur-generaal, die geen graten zou hebben gezien in het voortzetten van de benoemingsprocedure, wegens het vermoeden van onschuld. Daarom besliste het schepencollege vrijdag ook al om zijn steun aan Muyters te herbevestigen.