Spoorbaas Cornu behoudt andere mandaten (en dus 232.000 euro)

De toekomstige spoorbaas Jo Cornu is niet van plan om zijn bestuursmandaten bij Agfa-Gevaert, KBC en Belgacom af te staan. Dat zegt Cornu in een interview met De Morgen en Het Laatste Nieuws. Volgens de topmanager zijn die mandaten, die hem vorig jaar 232.000 euro opleverden, perfect te cumuleren met zijn nieuwe positie als gedelegeerd bestuurder bij de NMBS.
BELGA/WAEM

"Ik zie er persoonlijk geen probleem in. De bestuursraden van Agfa-Gevaert en Belgacom vergaderen vijf keer per jaar, KBC elf keer. Tegenwoordig krijg je alle documenten gewoon toegestuurd via e-mail", zegt hij in de kranten. Alleen het voorzitterschap bij energiebedrijf Electrawinds geeft hij wel op, wegens "te intensief".

Opmerkelijk volgens De Morgen is dat Cornu daarvoor een goedkeuring kreeg van minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS). Er zijn berichten dat premier Elio Di Rupo (PS), een partijgenoot van Labille, de mandaten liever niet gecumuleerd ziet.

Welk mandaat bracht wat op?

Persagentschap Belga berekende op basis van de informatie uit de jaarverslagen van de betreffende bedrijven hoeveel de mandaten Cornu vorig jaar opleverden en komt uit op een bedrag van 232.000 euro:

  • Bij telecombedrijf Belgacom ontving Cornu vorig jaar 89.500 euro voor 17 vergaderingen: 8 van de raad, 7 van het nominerings- en remuneratiecomité en 2 van het strategisch en businessontwikkelingscomité.
     
  • De toekomstige spoorbaas ontving als bestuurder bij het Mortselse beeldvormingsbedrijf Agfa-Gevaert 72.500 euro. Het gaat om 52.500 euro voor zittingen van de raad van bestuur en 20.000 euro voor bijeenkomsten van comités. Cornu werd in mei herbenoemd als lid van de raad van bestuur van Agfa, voor een periode van vier jaar.
     
  • Bij bank-verzekeraar KBC ten slotte verdiende Cornu vorig jaar 70.000 euro (20.000 euro vergoeding en 50.000 euro presentiegeld). Zijn mandaat als bestuurder bij KBC loopt tot in 2016.