Strafzaak over jarenlange corruptie bij Delhaize

Het Brussels parket gaat een grote corruptiezaak vervolgen bij supermarktketen Delhaize. De hoofdverdachte is een oud-manager die zich jarenlang smeergeld zou hebben laten betalen door aannemers die voor Delhaize wilden werken. Delhaize zelf heeft zich burgerlijke partij gesteld.

De hoofdverdachte was verantwoordelijk voor bouw- en onderhoudscontracten op de vele sites van Delhaize in België. Hij slaagde erin jarenlang smeergeld te eisen van aannemers die voor de supermarktketen werken wilden uitvoeren.

Volgens De Tijd betaalden verschillende aannemers in de loop der jaren niet alleen honderdduizenden euro's cash geld aan de manager, maar moesten ze ook snoepreisjes geven, privéschilderwerken bij hem thuis uitvoeren en tickets cadeau doen voor sportwedstrijden. In ruil kregen de aannemers contracten toegewezen.

De Delhaize-manager zou ook met facturen geknoeid hebben, zodat de aannemers de extra kosten van de omkoping simpelweg konden doorrekenen aan Delhaize.

Het parket vervolgt nu 12 partijen - naast de oud-manager worden ook enkele aannemers vervolgd. Opvallend in deze zaak is volgens De Tijd dat het de eerste grote strafzaak over corruptie is die zich volledig binnen de bedrijfsmuren afspeelt. Bedrijven zijn immers beducht voor reputatieschade en kiezen er dan ook vaak voor om zulke feiten binnenskamers te houden. Delhaize zelf heeft zich burgerlijke partij gesteld. Op 8 november komt de zaak voor de rechter.