Wordt Gouden Dageraad getraind door leger en politie?

De Griekse autoriteiten hebben een onderzoek bevolen naar de banden tussen het leger en de politie en de neonazistische partij Gouden Dageraad. De partij zou niet alleen een militaire afdeling hebben, de leden van die afdeling zouden volgens sommige bronnen ook getraind worden door politieagenten en militairen die met de partij sympathiseren.
Archieffoto: betoging tegen fascisme en neonazisme in Athene.

De Gouden Dageraad is de laatste twee jaar aan een steile opmars bezig in Griekenland, met onder meer de economische malaise als een vruchtbare voedingsbodem. De partij steekt haar extreemrechtse gedachtegoed niet onder stoelen of banken. De partijleiders betuigden al meermaals hun sympathie voor Adolf Hitler en houden er een openlijk racistisch discours op na.

De Griekse overheid talmde tot nog toe om de Gouden Dageraad daarvoor aan te pakken, mede doordat de partij naar verluidt wel op wat steun kan rekenen binnen de gerechtelijke wereld, de politie en het leger. Maar de moord op een linkse rapper (foto in tekst), die in de schoenen van de Gouden Dageraad wordt geschoven, zette de autoriteiten aan om in actie te schieten.

De Griekse minister van Defensie Dimitris Avramopoulos heeft nu een onderzoek bevolen naar de banden tussen de Gouden Dageraad en het leger en de politie. Zo zouden onder meer leden van de special forces die met de partij sympathiseren de militaire tak van Gouden Dageraad opleiden in gevechtstechnieken.

"Bij de Gouden Dageraad hebben we een volledige militaire structuur met minstens 3.000 mensen die klaar zijn voor om het even wat", liet een lid van de Gouden Dageraad onlangs optekenen in een Griekse krant.

In afwachting van de uitkomst van dat onderzoek zijn al enkele koppen gerold. Zo zijn gisteren twee hooggeplaatste politieofficieren ontslagen omdat ze nalieten een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen enkele leden van Gouden Dageraad die betrokken waren bij geweld.

Een aantal andere toplui bij de politie, onder wie het hoofd van de special forces, de dienst georganiseerde misdaad en de wapen- en explosievenafdeling, zijn in afwachting van het onderzoek naar een andere functie overgeplaatst.

Dat het de autoriteiten nu wel menens is, moet blijken uit uitspraken van de Griekse president Karolos Papoulias, die het als zijn plicht beschouwt om Griekenland "tegen het neofascisme te beschermen". "Al van toen ik een jonge man was, heb ik het fascisme en nazisme bestreden. Het is mijn opperste plicht als president van deze republiek om de democratie en het Griekse volk te beschermen tegen de storm die op komst is."

"Smerige oorlog tegen ons"

In het onderzoek naar de moord op de linkse rapper zelf, zijn intussen tien leden van Gouden Dageraad gearresteerd. Een van hen zou al bekentenissen afgelegd hebben en intussen officieel in verdenking gesteld zijn.

De partij zelf blijft intussen ontkennen iets met de moord te maken te hebben en beschuldigt de andere partijen, de regering en de media ervan een "smerige oorlog" tegen Gouden Dageraad te voeren, omdat de partij te sterk aan het groeien is. "Wij zullen niet stoppen, we hebben de gerechtigheid aan onze zijde en meer dan een miljoen Grieken staan achter ons", zei woordvoerder Ilias Kasidiaris.