"Daklozen woning geven voor ze werk hebben"

Staatssecretaris voor Armoedebestrijding Maggie De Block (Open VLD) wil daklozen een woning aanbieden als eerste stap in hun herintegratie in de maatschappij. Nu kan een huurcontract vaak pas worden afgesloten als de huurder werk heeft, maar door die voorwaarde blijven daklozen vaak in een vicieuze cirkel zitten. De daklozen moeten wel zelf hun huur kunnen betalen, al zal dat in de praktijk meestal met een leefloon gebeuren.
A.Nielsen photography

Doelgroep van het initiatief zijn de daklozen die al lange tijd op straat leven en vaak met meerdere problematieken tegelijk geconfronteerd zijn, zoals verslavingen en psychische problemen. Ze tekenen zelf een huurcontract en moeten ook zelf de huur betalen. In Gent en Antwerpen wordt gebruik gemaakt van sociale woningen. In Brussel, Charleroi en Luik worden ook private huurwoningen ingezet.

"Een dak boven je hoofd is een basisrecht", zegt De Block (foto links). "Zelfs als je alcohol- of drugsverslaafd bent. Dat betekent dat er geen voorwaarden worden verbonden aan de woning."

De daklozen in het proefproject, in eerste instantie een kleine honderd, worden niet verplicht om een vorm van therapie te gaan volgen. Maar ze worden wel uitgebreid bijgestaan door een woonbegeleidingsteam, waarvoor - alvast dit en het komende jaar - 860.000 euro van de Nationale Loterij wordt uitgetrokken. "Maar ik hoop dat het project ook daarna kan worden voortgezet", zegt Koen Geens, voogdijminister van de Loterij.

Het project "Housing first" komt overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar men becijferde dat de kosten van een overnachting in een eigen woning ver beneden die in een ziekenhuis of een gevangenis ligt. Bovendien maakte een eigen appartement de opstap naar de arbeidsmarkt en de wederopbouw van een sociaal netwerk een stuk eenvoudiger.