"Een computer met internet in elke klas tegen 2020"

De Europese Commissie wil dat scholen en universiteiten meer gebruik maken van computers, internet en digitale studiepakketten. De Commissie zal daarvoor geld vrijmaken. Volgens een Europees onderzoek zou in België vooral het lager onderwijs achterop hinken ten opzichte van de rest van Europa.

"Meer dan 60% van de 9-jarigen in de EU gaat naar scholen zonder digitale infrastructuur", schrijft de Europese Commissie in een persbericht.

"De Commissie lanceert daarom het actieplan "Open het onderwijs" om deze en andere digitale problemen aan te pakken die scholen en universiteiten belemmeren de kwaliteit en digitale vaardigheden aan te bieden die nodig zijn voor 90% van de banen in 2020." Via een speciale website kunnen studenten, onderwijspersoneel en onderwijsinstellingen gratis open onderwijstoepassingen delen.

"Leerkrachten en onderwijzers moeten worden bijgespijkerd"

België hinkt volgens de Europese Commissie achterop. Amper 13% van de 9-jarigen in ons land gebruikt regelmatig een pc in de les. Dat is het op een na slechtste cijfer in de hele EU. Om ons land en andere landen een duwtje in de rug te geven, maakt de Commissie geld vrij.

"Alle Europese kinderen moeten dezelfde mogelijkheden krijgen in hun onderwijs", zegt Europees Commissaris Neelie Kroes (foto). "Ze moeten digitale instrumenten kunnen gebruiken. Dat betekent niet alleen dat scholen over de nodige infrastructuur moeten beschikken, maar ook dat leerkrachten en onderwijzers helemaal moeten worden bijgespijkerd." Kroes wil onder meer dat elk klaslokaal tegen 2020 over een computer en internet beschikt.

AP2012