"Ik verwacht openbare excuses van VRT in primetime"

Frans Vancoppenolle, de echtgenoot van Wendy Van Wanten, eist dat de VRT zich publiekelijk distantieert van de uitspraken die in "Albert II" werden gedaan. In de fictieserie werd Van Wanten, gespeeld door Goele De Raedt, zondagavond "een hoer" genoemd door de fictieve koningin Paola. Vrijdag is er een gesprek gepland tussen het netmanagement van Eén en Vancoppenolle. "Ik ben niet uit op een proces, maar hoop dat ze toegeven dat zoiets niet kan", zei Vancoppenolle in "Reyers laat".

Frans Vancoppenolle heeft een open brief geschreven aan de makers van de serie "Albert II" en aan de VRT, die de serie op zondagavond uitzendt.

"Ik voel me boos, treurig, machteloos, radeloos en gekwetst. Mijn echtgenote, die ik zo graag zie, lijdt erg veel pijn nu zij voor het oog van 1,2 miljoen mensen in uw serie omschreven werd als "hoer"", aldus Vancoppenolle in de open brief.

Vancoppenolle eist nu excuses van de makers van de reeks en van de openbare omroep. "Ik geef ze de kans om zich, tegenover heel Vlaanderen maar vooral tegenover mijn vrouw, te verontschuldigen. Komen de excuses er niet, dan zet ik door tot ze gedwongen worden", zegt Vancoppenolle in Het Laatste Nieuws. In "Reyers laat" voegde hij er vanavond aan toe dat hij verwacht dat er "openbare excuses komen in primetime". "Het gaat niet over fictie als de persoonlijke naam en het pseudoniem, het merk, vernoemd worden en dat allemaal zonder toelating. De andere liefjes van Laurent worden in de reeks ook niet bij naam genoemd."

Vancoppenolle eist ook dat de bewuste scène uit de reeks wordt geknipt als die op dvd verschijnt. "Ik mag niet gedroomd hebben dat ze "Albert II" onverknipt heruitzenden of - erger nog - op dvd uitbrengen. Als de schijfjes al geperst werden, moeten ze meteen vernietigd worden. Ook dat signaal verwacht ik van de VRT-directie", aldus Vancoppenolle in Het Laatste Nieuws. "Ik verwacht dat het woord voor eeuwig en altijd uit de reeks geknipt wordt. Het biedt geen toegevoegde waarde aan de reeks, die ik trouwens niet goed gemaakt vind."

VRT-woordvoerster Anneke Ernon beklemtoont dat de serie fictie is. "Het is jammer dat Wendy Van Wanten en haar partner deze korte passage zo zwaar opvatten, maar het blijft fictie", klinkt het. "Bovendien is de uitspraak niet door een VRT-medewerker gedaan, maar past ze in een reeks die voor tv werd gemaakt", zegt ze aan Het Laatste Nieuws.

"Ik ben niet uit op een proces"

Vrijdag is er een gesprek gepland tussen het netmanagement van Eén en Vancoppenolle. Ook de manager beroepsethiek schuift mee aan tafel. "Het gesprek is bedoeld om naar elkaar te luisteren", zegt Ernon. "We nemen de zaak ernstig en willen met hen praten."

Vancoppenolle zegt dat hij "met plezier" zal samenzitten met de VRT. "Ik hoop dat het niet tot een proces moet komen, ik ben daar ook niet op uit. Maar ik hoop dat ze toegeven dat zoiets niet kan, dat ze inzien dat er een grens overschreden is en dat we de bladzijde kunnen omdraaien. De verantwoordelijkheid van de media is groot als het gaat over het bepalen van normen en waarden." De echtgenoot van Van Wanten maakt zich ook nog zorgen over de afleveringen die nog uitgezonden moeten worden. "Ik hoop dat er geen vervolg meer komt. Ik houd mijn hart vast voor de volgende afleveringen."