"In Geel kan je meer doen dan in China"

"In Geel kan je meer doen dan in China." Dat heeft Jan Hoet gezegd in "Reyers laat". Hij gaf er toelichting bij zijn nieuwe expo "Middle Gate Geel '13" waarin hij kunst van psychiatrische patiënten ("outsiderkunst") in dialoog laat gaan met werken van grote kunstenaars zoals Picasso, Paul Klee en Michaël Borremans.

Hoet groeide zelf op in Geel, waar psychiatrische patiënten opgevangen worden tussen de bevolking. Zijn ouderlijk huis is intussen ook een vrij atelier geworden voor patiënten die kunst maken. "In Geel kan je meer doen dan in China", vindt Hoet. "In China kunnen werken met geweld, politiek en seksualiteit door de censuur niet, in Geel is dat allemaal geen probleem."

Als curator wil Hoet met deze expo de complexe relatie tussen mythe, psychiatrie en kunst onderzoeken. "Voor Picasso was de kunst uit zwart Afrika een inspiratiebron voor het kubisme", legt Hoet uit. "Door hem kregen die werken het statuut van kunst. Zo gaat het ook met de kunst van psychiatrische patiënten, van inspiratiebron worden ze kunst."

De affiche van de expo legt volgens Hoet ook veel uit (zie foto onder). Het is een beeld van een klok met maar 1 wijzer, die 12 uur aangeeft. "Twee keer per dag staat die klok juist. Er zitten juiste dingen in, maar ook verkeerde, dat is bij iedereen zo", zegt Hoet. "De maatschappij is meer ontregeld dan men denkt, absolute logica bestaat niet. Kennis is alles wat gisteren is. Waar ga je dan met intuïtie naartoe? Die loopt altijd voorop."

Hoet verzet zich tegen het hokjesdenken, ook in de kunst. "Het ligt allemaal niet ver van elkaar." Met zijn gezondheid gaat het op dit moment goed. "Middle Gate Geel '13" omschrijft hij glimlachend als zijn "voorlopig laatste tentoonstelling".

Middle Gate Geel '13

"Middle Gate Geel '13" opent zondag de deuren. De werken zijn op vier locaties te zien: de exporuimte de Halle, het Gasthuismuseum St.-Dimpna, de Sint-Dimpnakerk en het Kunsthuis Yellow Art. Er is werk te zien van artiesten als Pablo Picasso en Paul Klee, maar ook nooit eerder vertoond werk van Michaël Borremans. Outsiderkunst is er van onder anderen Theo Wiesen en Gerard van Lankveld.

De expo loopt tot en met 22 december en is elke vrijdag, zaterdag en zondag open van 10 tot 17 uur.