"Spijtig dat het via collocatie is moeten gaan"

Het meisje van 13 met autisme dat even in een psychiatrische instelling voor volwassenen in Zelzate heeft verbleven, mag naar Sint-Oda in Overpelt. Sint-Oda is een instelling voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke handicap. De collocatie is opgeheven. Dat heeft de jeugdrechter beslist.

Het zwaar autistische meisje was in een psychiatrische instelling voor volwassenen beland omdat er voor haar geen plaats was in jeugdinstellingen. De jeugdrechter had haar collocatie bevolen omdat ze een gevaar vormde voor zichzelf.

Nu is er een plaats voor haar gevonden in Limburg. Geert De Cock, de advocaat van haar familie, is tevreden met Sint-Oda: "Dat is goed nieuws, het is alleen spijtig dat het via de weg van een collocatie is moeten gaan. Het is misschien daarmee versneld, want de vraag naar een opname in een specifiek zorgcentrum was al langer gesteld."

De medewerkers van Sint-Oda verwelkomen het meisje met open armen. "Haar kamer is al in orde. We gaan haar een beetje rust gunnen, want het is allemaal een drukte en allemaal nieuw. We gaan kijken hoe het met haar gaat en naargelang wat ze nodig heeft, zullen we ook daar een antwoord op bieden", legt een van de verzorgers uit.