"Woonbeleid Van den Bossche is ondoordacht"

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) gaat het budget voor sociale leningen optrekken. Het geld voor 2013 is na negen maanden immers al op. "Dat bewijst dat ze aan een nood beantwoorden", zegt de minister. Vlaams parlementslid Mieke Vogels (Groen) noemt haar beleid "ondoordacht".

2013 is nog geen negen maanden ver, en toch is het geld voor sociale leningen voor dit jaar al opgebruikt. Nochtans gaat het budget voor de sociale leningen jaar na jaar omhoog. Voor 2013 was daarvoor 700 miljoen euro uitgetrokken.

Voor volgend jaar trekt de minister het budget nog eens op met 115 miljoen, naar 814 miljoen. Dit jaar was er al een verhoging met 77 miljoen euro, maar die was dus onvoldoende.

4.800 gezinnen kregen al een sociale lening, volgend jaar worden dat er 5.600. "Het toenemende succes bewijst dat de sociale leningen aan een nood beantwoorden", zegt minister Van den Bossche. Die leningen zijn doorgaans goedkoper dan een lening bij de bank, zeker voor wie geen al te groot inkomen heeft. En net die gezinnen vallen vaak uit de boot bij de "gewone" banken, die strenge eisen stellen aan kandidaat-kopers.

"Belastinggeld om te doen wat banken niét doen"

Vanuit de oppositie uit Vlaams Parlementslid Mieke Vogels (Groen) scherpe kritiek op het beleid van Van den Bossche. Ze noemt het "ondoordacht". "Sociale leningen promoten en dan na zes maanden: oeps het geld is op", is Vogels' eerste punt van kritiek.

Ten tweede, zegt Vogels, gebruikt de overheid nog maar eens belastinggeld om te doen wat de banken niét doen. "Die worden heel streng en wij zeggen: oké, dan zal de belastingbetaler wel helpen om sociale leningen te voorzien."

Ten derde vindt Vogels het niet correct dat er opnieuw geïnvesteerd wordt in mensen die een huis willen kopen. "De Vlaamse regering belooft al tien jaar een huursubsidie en dat komt er maar niet van."