België nodigt Kabila uit voor herdenking Eerste Wereldoorlog

De Belgische regering heeft de Congolese president Joseph Kabila in ons land uitgenodigd naar aanleiding van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, waaraan ook Congolese soldaten deelnamen. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

De uitnodiging geldt voor 2014, wanneer het 100 jaar geleden zal zijn dat de Eerste Wereldoorlog begon, zei Reynders aan enkele journalisten in de marge van een ontmoeting in New York met Kabila. Reynders liet voorts weten dat nog wordt bekeken hoe er bilaterale contacten zullen worden georganiseerd.

Premier Elio Di Rupo werd op zijn beurt door zijn Congolese ambtgenoot Augustin Matata Ponyo Mapon uitgenodigd voor een bezoek aan de Democratische Republiek Congo. Hij had in oktober vorig jaar nog nagelaten om naar Kinshasa te reizen voor de veertiende Top van de Francofonie voor de lokale verkiezingen in ons land, een beslissing die toen op verbazing stuitte bij de Congolese autoriteiten. "Ik hoop dat het (bezoek van Di Rupo aan Kinshasa, n.v.d.r.) zo snel mogelijk kan plaatsvinden", aldus Reynders dinsdag.

Brussel verwelkomt voorts in april een Afrika-EU-top waaraan de leiders van de 54 lidstaten van de Afrikaanse Unie zouden deelnemen, met uitzondering dan van degenen die door het internationale gerecht worden vervolgd zoals de Soedanese president Omar al-Bashir.