België trekt aan de kar om Oost-Congo te helpen

In de marge van de Algemene Vergadering van de VN in New York probeert ons land de krachten van de Wereldbank en de Europese Unie te bundelen om in Oost-Congo de sociaal-economische ontwikkeling te bevorderen en een eind te maken aan het jarenlange conflict in de regio.

"België is een beetje de initiatiefnemer, maar het gaat om een collectief project", zei minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille (PS) tegen een groep Belgische en Congolese journalisten. Hij en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) hebben in New York een onderhoud gehad met de Congolese president Joseph Kabila.

De Wereldbank heeft 1 miljard dollar gereserveerd voor grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten in de regio van de Grote Meren. Volgens Labille is ook president Kabila voorstander. "Hij wil liever een brug bouwen naar Rwanda dan een muur", zegt Labille.

Oost-Congo is al jaren het toneel van een bloedig etnisch conflict waarbij ook buurland Rwanda betrokken is. Kigali steunt zijn etnische bondgenoten van de rebellenbeweging M23 in Oost-Congo, die vechten tegen het Congolese regeringsleger. 

Het conflict heeft te maken met een ruzie over landbouwgronden en de inkomsten van de bodemrijkdommen in de regio, maar heeft de laatste decennia een internationale dimensie gekregen.

Kabila uitgenodigd

De Belgische regering heeft de Congolese president Joseph Kabila ook uitgenodigd voor de herdenkingsplechtigheden voor de Eerste Wereldoorlog van volgend jaar. Dat heeft minister Reynders bekendgemaakt in New York.

In 2014 is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog is begonnen. Congolese soldaten hebben toen meegevochten onder de Belgische vlag.