Blokkade en bedreiging voor Caterpillar in Gosselies

In Gosselies nabij Charleroi hebben boze werknemers van Caterpillar het bedrijf geblokkeerd. De directie zegt dat de toekomst van de vestiging op de helling staat als er geen akkoord komt over een afvloeiingsplan.

Het sociaal conflict bij Caterpillar is volledig uit de hand aan het lopen. Nadat gisteren de onderhandelingen over een sociaal plan zijn afgesprongen, hebben de vakbonden vandaag opgeroepen om de fabriek in Gosselies 24 uur lang te blokkeren en te staken. Geen materieel of grondstoffen kunnen het terrein op of af. Ook vrijdag en eergisteren is er bij Caterpillar gestaakt.

Eerder dit jaar kondigde de directie aan dat er 1.400 banen zouden verdwijnen bij Caterpillar in Gosselies. Nu werken daar nog 3.700 mensen. Ook zou er een andere werkorganisatie komen.

Dat banenverlies is de zoveelste klap voor Wallonië dit jaar na eerder aangekondigde inkrimpingen bij onder meer de staalgroepen ArcelorMittal in Luik en Duferco/NLMK in La Louvière.

De vakbonden van Caterpillar in Gosselies willen nu elke dag overleggen over welke acties ze kunnen ondernemen en ze dreigen ermee om steeds hardere acties te voeren.

"Voortbestaan fabriek in Gosselies bedreigd"

Ook de directie spaart de harde woorden niet. De herstructurering die in februari was voorgesteld, heeft tot doel het handhaven van 2.000 banen in de site in Gosselies, aldus Caterpillar. Ook belooft de directie om niet te raken aan de lonen van de werknemers.

Als de vakbonden echter niet willen meewerken, dreigt volgens de directie de toekomst van het bedrijf in Gosselies gevaar te lopen en zouden alle banen op termijn kunnen verdwijnen. 

Het bedrijf maakt nog stevig winst, maar de vraag naar machines is door de crisis in Europa fors teruggevallen. Ook is er een grotere concurrentie vanuit het Verre Oosten.

 

Sterkhouder in de Waalse industrie

De Amerikaanse groep Caterpillar is sinds '65 actief in Gosselies. Dat is ook de grootste vestiging van het bedrijf in Europa en de op een na grootste productiesite van Caterpillar ter wereld. In Gosselies werken 3.700 mensen.

Caterpillar is wereldwijd marktleider in de productie van bulldozers en graafmachines, maar ook in grote vrachtwagens en oogstmachines voor landbouw, de bouw en de mijnbouw en bouwt ook motoren voor vrachtwagens en schepen.

Bij Caterpillar werken 98.000 mensen. Het bedrijf heeft een omzet van meer dan 40 miljard dollar en is genoteerd op de beurs van New York en maakt deel uit van de Dow Jones-index.