Campagne tegen onveilige toestanden op het spoor

Vorig jaar zijn 16 mensen omgekomen omdat ze het spoor op een illegale manier overstaken of op een moment wanneer dat niet mocht. De spoorwegpolitie en infrastructuurbeheerder Infrabel starten een sensibiliseringscampagne.

Slalommen tussen slagbomen die nog gesloten zijn, of vlak nadat een trein voorbijkomt tussen de neergelaten slagbomen over de sporen lopen om bijvoorbeeld toch nog op tijd te komen: het kan dramatische gevolgen hebben.

"In 2012 hadden we zestien dodelijke slachtoffers en tien zwaargewonden", zegt Frédéric Petit van Infrabel. "Het merendeel gebeurde aan overwegen, maar je hebt ook spoorlopers - mensen die naast de sporen lopen en de sporen oversteken waar het niet kan - en dat leidt tot gevaarlijke situaties."

Als de spoorwegpolitie zoiets vaststelt, is ze niet mals. "Dat betekent sowieso dagvaarding voor de politierechtbank, en dan volgt er een boete tussen de 240 en de 3.000 euro, en een verval op het recht tot sturen tussen de acht dagen en vijf jaar", waarschuwt Anke Jacobs van de spoorwegpolitie. "Voor bestuurders volgt er ook nog een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs."

Er is een sensibiliseringsactie opgestart, waarbij onder meer flyers worden uitgedeeld aan de schoolpoorten.