Cornu: "Ik vind dit een redelijk niveau van mandaten"

Jo Cornu, de toekomstige topman van de NMBS, wil dat de "heksenjacht" tegen zijn persoon stopt. Cornu wil zijn werk bij de spoorwegen combineren met bestuursmandaten bij Agfa-Gevaert, Belgacom en KBC. "Als ik nu nog gevraagd had om er nog enkele mandaten bij te nemen", zegt hij in Terzake, "maar ik heb die mandaten al."
BELGA/WAEM

Cornu zetelt in de raden van bestuur van Agfa Gevaert, Belgacom en KBC. Voor die bestuursmandaten heeft hij vorig jaar zo'n 230.000 euro verdiend. Bij de spoorwegen ligt zijn loon vast op maximaal 290.000 euro. Gisteren werd geïnsinueerd dat hij te veel tijd aan de andere mandaten zou spenderen, waardoor dat niet combineerbaar zou zijn met zijn werk bij de NMBS. "De spoorwegen en de reizigers verdienen een fulltime baas", klonk het onder meer bij Groen.

Cornu reageerde gisterenavond ontstemd in "Terzake". "Ik wil dat dit debat stopt", zei hij telefonisch van op vakantie in La Réunion. "Dit is gewoon belachelijk, want toen ik chief operating officer bij Alcatel was en CEO bij Agfa-Gevaert, had ik ook externe mandaten. Nu bij de NMBS zou dat plots een probleem zijn." De toekomstige NMBS-topman spreekt over een "heksenjacht".

"Als mensen die een groot bedrijf leiden niet meer in externe raden van bestuur zouden mogen zetelen, dan zou er niet veel volk meer in die raden van bestuur zitten", zei hij. "Als ik nu nog gevraagd had om er nog enkele mandaten bij te nemen, maar ik heb die mandaten al en stop zelfs met één." Hij besloot door te stellen dat hij drie mandaten "een redelijk niveau van mandaten" vindt.