EU heft embargo Zimbabwaanse diamanten op

De Europese Unie heeft beslist het embargo op te heffen dat een paar jaar geleden werd ingevoerd voor diamanten uit Zimbabwe, als sanctie tegen het regime van president Robert Mugabe. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) reageert opgetogen.

"Het zal de transparantie in de handel in diamanten uit Zimbabwe ten goede komen, dit door de export ervan naar Antwerpen toe te laten, het centrum dat de grootste garantie biedt inzake transparantie en certificering", zegt Reynders. In februari al had hij gevraagd om een opheffing van het embargo. Ons land is een internationaal centrum van de diamanthandel.

Sinds 2009 worden diamanten uit de mijn van Marange geweerd op de internationale markt omdat het zou gaan om bloeddiamanten. Dat heeft te maken met het Kimberley-protocol, dat bepaalt dat diamanten een certificaat moeten hebben waaruit blijkt dat ze niet uit een oorlogsgebied komen. Diamanten zonder een Kimberley-certificaat mogen niet worden verhandeld.

De Zimbabwe Mining Development Corporation, de uitbater van de mijn in Marange, kwam in 2011 in het nieuws omdat ze gevangenen verplichtte om in de mijn te werken. Ook politie en leger rekruteerden illegaal mensen om in de mijn te werken. 

Groot-Brittannië, de voormalige kolonisator van Zimbabwe, heeft zich lange tijd verzet tegen de opheffing van het embargo omdat het Mugabe geen cadeaus wou doen. Mugabe is al sinds de onafhankelijkheid in 1980 de sterke man van Zimbabwe, maar gedraagt zich de laatste jaren steeds meer als een dictator die er alles voor over heeft om aan de macht te blijven. In juli raakte hij nog maar eens verkozen na een frauduleuze stembusgang.

Global Witness, een organisatie die strijdt tegen geweld en corruptie, vreest dat de inkomsten van de diamanthandel zullen worden gebruikt om het geweld tegen de Zimbabwaanse burgerbevolking in stand te houden.