F-16-piloten in Limburg hebben last van laserpennen

In Limburg heeft de politie een 25-jarige man opgepakt tijdens een zoekactie naar personen die met laserstralen op vliegtuigen mikken. Ze storen daarmee de F-16-piloten van de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Een gevaarlijk spelletje, zegt de luchtmacht.

Dinsdagnacht is een 25-jarige man uit Maasmechelen opgepakt nadat hij betrapt was voor het schijnen met een laserpen naar overvliegende F-16's. De man is intussen opnieuw op vrije voeten, maar het gerecht zal later beslissen of hij effectief vervolgd zal worden. 

De piloten hebben de laatste jaren wel vaker last van laserpennen.

"Er kunnen ernstige beschadigingen aan het oog toegebracht worden met totaal gezichtsverlies tot gevolg", waarschuwt generaal-majoor Van de Voorde van de luchtmacht. "Het is wel duidelijk dat zoiets fatale gevolgen kan hebben in een F-16, waar de piloot alleen zit."

Vliegtuig- en helikopterpiloten storen met een laserpen komt wel vaker voor, ook in de buurt van burgerluchthavens.

Maandag- en dinsdagavond stegen vanop Kleine Brogel meerdere F-16's op om over het Maasland te vliegen. Ook een politiehelikopter ging de lucht in. Zo wilden de politiediensten verdachten opsporen die de voorbije maanden met een laserpen de vliegtuigen hebben beschenen.