Goud voor Dries Van Noten in Parijs

De winter staat voor de deur en dat is voor de modewereld een teken om alweer een seizoen vooruit te kijken. Na New York, Londen en Milaan is gisteren de Fashion Week in Parijs van start gegaan waar de lente- en zomercollectie voor 2014 wordt voorgesteld. Traditiegetrouw staan er, naast heel wat grote namen als Chanel en Dior, ook enkele Belgen op het programma. Zo was het vanmiddag de beurt aan Dries Van Noten. Deel uitmakend van de Antwerpse Zes, is Dries Van Noten inmiddels een gevestigde waarde op Paris Fashion Week en trekt hij heel wat internationale aandacht.

Ingetogen?

Ook vandaag kon Dries Van Noten rekenen op enkele mooie gasten. Vogue-hoofdredactrice Anna Wintour, autoriteit in de modewereld Suzy Menkes en enfant terrible Anna Dello Russo eisten hun plaatsje vooraan op. Na zijn wat mannelijke, pretentieloze collectie voor komende winter, keek iedereen uit naar wat Van Noten in petto had voor volgende zomer.

Schouwtoneel voor dit alles was Halle Freyssinet. In een sober aangekleed decor met gouden muur speelde Radiohead-basgitarist Colin Greenwood de ingetogen, minimalistische soundtrack voor de Van Noten-show. Een voorbode van wat komen moest?

Niets is minder waar, want met zijn allereerste look zet Dries al meteen een statement van formaat neer. Gouden franjes als eyecatcher bij een eenvoudig beige jurkje. En dat goud zien we meermaals terugkomen doorheen de collectie, net als de beigetinten die dienen als blank canvas waar Dries dan zijn ding mee doet. Maar laat dit nog maar een begin zijn, want de collectie wordt opgebouwd naar een hoogtepunt. Van de gouden details tot de etnisch geïnspireerde creaties met pomponnetjes, nette rokken tot onder de knie gecombineerd met bomberjasjes die dan weer een vrouwelijke touch krijgen door de wijde mouwen en een spel van texturen. Dries Van Noten blijft meester in het gebruik én mengen van prints. Ook deze keer weer met vintage bloemen op adembenemend mooie stoffen. Chic, dat zeker, maar wel zeer draagbaar. Een mooi voorbeeld daarvan is hoe Van Noten de glanzende rok met delicate bloemenprint combineert met zwarte knitwear. Eindigen doet hij in schoonheid, een tikkeltje pompeus met opvallende ruffles en statement details, maar vooral erg elegant en vrouwelijk.

saget 1

Op je wishlist voor volgende zomer

Wat moet je onthouden van deze show? Interessant draagbaar! Goud en metallics zijn de leidraad doorheen de collectie. Een mix-and-match van stoffen en opmerkelijke details springen in het oog. De kleuren van de collectie zijn weeral goud, beige, zwart en rood. Het gebruik van rijke stoffen, etnisch geïnspireerde pomponnetjes en de vintage bloemenprints laten een exotisch gevoel achter. Met de bomberjasjes en zelfs enkele bermuda’s trekt Van Noten dan weer de sporty chic trend door die we eerder al zagen de afgelopen weken.

saget 1

Internationaal gesmaakt

En Dries Van Noten weet niet alleen zijn publiek op de catwalk te bespelen. Na afloop van het defilé bleven alle modellen op een rij voor de gouden muur in Halle Freyssinet staan. Als kunst in een galerij. De internationale modewereld kreeg de kans om de pas getoonde creaties van dichterbij te bekijken, wat voor een storm van aandacht op de sociaalnetwerksites zorgde. Met alle lofbetuigingen aan het adres van onze Belg blijkt weer eens, alles wat Dries Van Noten aanraakt, verandert in goud. Letterlijk en figuurlijk deze keer.

saget 1