Kenia begraaft slachtoffers van gijzelingsdrama

In het Oost-Afrikaanse land Kenia zijn drie dagen van nationale rouw begonnen. Bij de gijzelingsactie in de hoofdstad Nairobi zijn volgens het fundamentalistische Al Shabaab 137 doden gevallen. De Keniaanse overheid houdt het op 67 doden. De eerste slachtoffers zijn al begraven.

Vier dagen lang hield een commando terroristen van Al Shabaab een groot aantal mensen gegijzeld in het winkelcentrum Westgate, in een westelijke voorstad van Nairobi. Pas na vier dagen belegering zijn Keniaanse ordetroepen erin geslaagd het winkelcentrum te ontzetten.

Volgens de Keniaanse president Uhuru Kenyatta zijn vijf terroristen gedood. Elf anderen zijn opgepakt. Vandaag maakte de Britse regering bekend dat op de luchthaven van Nairobi een Brit is opgepakt die op een vliegtuig richting Turkije wilde stappen. 

Intussen doorzoeken de ordetroepen het winkelcentrum. Af en toe zijn er nog schoten te horen. Er wordt verwacht dat het aantal dodelijke slachtoffers nog zal oplopen, nu het winkelcentrum wordt opgeruimd. Zo is er sprake van een aantal slachtoffers die nog onder het puin van drie ingestorte verdiepingen liggen. 

De Keniaanse politie houdt journalisten en omstanders weg van bij het Westgate Shopping Center. 

De eerste slachtoffers van het gijzelingsdrama zijn al begraven. Onder de doden zijn ook verschillende buitenlanders, onder wie de Ghanese dichter Kofi Awoonor, vier Britten, een Franse vrouw en haar dochter, een Nederlandse vrouw en haar Australische vriend, een Peruaanse dokter en een Canadese diplomaat.