Nederland wil dat Rusland de Arctic Sunrise vrijgeeft

De Nederlandse regering heeft Rusland gevraagd de Arctic Sunrise "onmiddellijk" vrij te geven en zijn bemanning vrij te laten. Dat heeft de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans laten weten aan de Tweede Kamer. De Arctic Sunrise is een schip van Greenpeace dat onder Nederlandse vlag vaart en door de Russische autoriteiten in beslag is genomen.

Het schip van milieuorganisatie Greenpeace werd donderdag tijdens een protest bij een Russisch boorplatform ten zuiden van Nova Zembla door de Russische ordediensten geënterd. De 30-koppige bemanning werd opgepakt en van piraterij beschuldigd.

Het schip en de bemanning zijn overgebracht naar de haven van Moermansk. Aan boord zijn ook twee Nederlanders. Die maken het gezien de omstandigheden "redelijk", aldus Timmermans.

Het kabinet wil weten op welke gronden het schip is geënterd, waar dit is gebeurd en welke de eventuele klachten tegen de bemanning zijn. Ook is opheldering gevraagd waarom Nederland niet voorafgaand aan de entering op de hoogte is gesteld. De Arctic Sunrise vaart namelijk onder Nederlandse vlag.

Het kabinet had de Russen verzocht om dinsdag voor 18.00 uur hierover opheldering te verschaffen. Dit gebeurde niet omdat de Russen "zeiden meer tijd nodig te hebben" , aldus Timmermans.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft Timmermans inmiddels toegezegd Nederland snel en volledig te informeren zodat spoedig duidelijk zal worden wat er met het schip en de bemanning gaat gebeuren.