Noodtoestand afgekondigd in olympische stad Sotsji

In Sotsji, de Russische stad waar over vijf maanden de Olympische Winterspelen worden gehouden, is de noodtoestand uitgeroepen. Het regent al dagenlang hevig in en rond het kuuroord aan de Zwarte Zee. Straten staan blank en talloze kelders zijn ondergelopen.

2.000 hulpverleners zijn gemobiliseerd en proberen de stations en de luchthaven draaiende te houden. Kepsja, een dorpje dat 300 inwoners telt en waar tijdens de Winterspelen skiwedstrijden zullen worden gehouden, is volledig geëvacueerd. Volgens de autoriteiten zou er binnenkort wel beterschap op komst zijn.

Het slechte weer is een tegenvaller voor de organisatie, die uitgerekend deze week de coördinatiecommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op bezoek heeft voor de tiende en laatste inspectieronde.

Eerder werd de organisatie al op de vingers getikt door de Russische president Poetin omdat de bouwprojecten voor de Olympische Winterspelen vertraging hebben opgelopen. Rusland investeerde de voorbije jaren zo'n 37 miljard euro in faciliteiten en infrastructuur, waarmee het de duurste Spelen ooit zullen zijn.

AP2013