Nr. 8 - Wat gebeurt er als we niet meer zouden slapen?

Dokters zullen vertellen dat de nachtrust overslaan niet gezond is, maar waarom is dat precies? Het wetenschappelijke YouTube-kanaal AsapSCIENCE geeft op een originele manier een antwoord op de vraag welke invloed wakker blijven heeft op het menselijk lichaam.

Al na 24 uur wakker blijven wordt het mesolimbische circuit van het brein gestimuleerd en neemt de aanmaak van de stof dopamine toe. Dat is een neurotransmitter die verband houdt met dat deel van de hersenen dat geprikkeld wordt bij een beloning. Hierdoor krijgen we het gelukkig gevoel en krijgen we extra energie. Meteen ook de tactiek van het lichaam om opkomende vermoeidheid te bestrijden.

"Dat klinkt misschien interessant en leuk, maar het is een hellend vlak, want uiteindelijk bezwijkt het brein en ons lichaam onder de vermoeidheid. Wie 72 uur niet slaapt, krijgt zelfs te maken met hallucinaties", zegt Mitchell Moffit, een van de makers.

Het nieuwste filmpje van het kanaal is een schot in de roos, want na nauwelijks drie dagen werden de beelden ruim drie miljoen keer bekeken. De vraag van Mitchell Moffit en Gregory Brown wekt dan ook nieuwsgierigheid op, want slapen doen we tenslotte allemaal en de nachtrust overslaan, om welke reden dan ook, gebeurt ook af en toe.

Wat Moffit het meest opviel, was dat het gebrek aan slaap op lange termijn geen invloed heeft op de gezondheid. "Het record dat iemand is wakker gebleven, bedraagt 11 dagen", zegt de maker van het filmpje in de Huffington Post. "En vreemd genoeg ontstaan er geen psychologische problemen, noch is er sprake van blijvende hersenschade."

lees ook