Professor Bart lost het op - Luc Van der Kelen

Bart De Wever (N-VA) heeft wat weg van “le professeur Choron”, kent u hem nog, die Franse humorist, medestichter van het satirische blad Hara-Kiri, die in zijn tv-sketches instant oplossingen bedacht voor ieder maatschappelijk probleem.

Na de jacht op ieder die vijf gram hasj bij heeft, weet De Wever hoe de overbevolking in de gevangenissen in een wip kan worden opgelost. Hij heeft daar 1.200 criminelen geteld van Marokkaanse nationaliteit. Conclusie van “le professeur Bart”: bouw gewoon een gevangenis in Marokko. En hup, de kutmarokkaantjes zitten waar ze vandaan komen. Zij gelukkig thuis, wij gelukkig veilig.

De Vlaams-Belang-kiezers zullen het graag horen. De enige horde, die Dewinter wel neemt en De Wever (nog) niet, is degene die de band legt met de islam. Maar verder bedient hij het VB-publiek op zijn wenken.

Eigen criminelen eerst

Er zitten ook veel Nederlanders en Fransen in onze cellen. De Europese Commissie zou een uitwisseling van gevangenen kunnen organiseren tussen de 28 lidstaten. Ieder neemt zijn eigen criminelen op.

Italië heeft zo eens een gevangenisdeal gesloten met Albanië. Ze hebben in dat straatarme land, met Italiaans èn Europees geld, een moderne gevangenis gebouwd. Kostprijs 8 miljoen euro. De Albanezen waren zeer blij. Toen de gevangenis klaar was, zegden ze “merci” en ze namen … 30 (dertig !) Albanezen uit Italië op en vulden de gevangenis verder met hun eigen criminelen. Italië heeft zijn les geleerd.

Gevangenissen bouwen in een ander land is niet zo simpel. Dat vraagt onderhandelingen en goede wil van beide partijen. En een arm land als Marokko zal van een rijk land als Vlaanderen, pardon België, altijd een aangedikte rekening vragen. Tenslotte moeten zij ons probleem oplossen. Daar staat wat tegenover. 't Zal niet de goedkoopste firma zijn zoals bij ons, die mag bouwen, maar degene die de beste relaties heeft met de Marokkaanse politiek.

Als Marokko nu nog een kolonie was, konden we het vol gevangenissen zetten. Jammer maar helaas. Zoals Albanië wil Marokko wel een kleine geste doen. Een twintigtal gevangenen opnemen heeft het land gedaan, naar eigen keuze, die wel en die niet. Maar waarom zou Marokko 400, 800 of 1.200 criminelen opnemen, gelukzoekers die naar elders zijn vertrokken? Zullen ze onze kutmarokkaantjes hun straf laten uitzitten en hen daarna zien uitzwermen in hun steden omdat ze niet meer naar België mogen terugkeren?

Gevangenisboten? Foute zone!

We kunnen ook een andere uitwisseling opzetten met Marokko. Wij leveren hen criminelen en zij sturen wegenbouwingenieurs naar Antwerpen. Kunnen die hier de Ring afwerken. Ze zijn in Rabat aan het oefenen. Marokko bouwt er een ringweg van 41 km rond de stad. In vier jaar. Ideetje voor minister Muyters?

De partij van Bart De Wever zit al bijna vijf jaar in de Vlaamse regering. Al een spade in de grond voor Oosterweel gezien? Hoe dat komt? Door de regelneverij en de vele procedures die de Vlaamse decreetgever heeft voorzien.

Al een spade in de grond gezien in Dendermonde? Daar wil minister Turtelboom een nieuwe gevangenis neerzetten. Resultaat: er lopen zes protestprocedures bij de Raad van State tegen de bouw ervan. Voor 2019, als de volgende Vlaamse regering afzwaait, wordt daar niet gebouwd.

Een paar jaar geleden bood Nederland ons gevangenisboten aan, geschikt voor 440 gedetineerden per boot. We zouden die kunnen huren en dan in de Antwerpse haven leggen. Minister Turtelboom heeft dat idee laten onderzoeken. Driewerf helaas, het lukt niet. Die gevangenisboten mogen niet in het havengebied van Antwerpen (of dat van Gent) liggen, zowat de enige plaatsen waar zo'n groot uitgevallen schip kan aanmeren. Dat is namelijk havenzone en er moet dus eerst een stuk van die zone ingekleurd worden als zone van openbaar nut. Reken dat op een jaar of twee. Dat veronderstelt ook een … MER-procedure met openbaar onderzoek en alle klachten navenant bij de Raad van State. Nog eens een jaar of twee, zoals bij Oosterweel.

Strategie en propaganda

Waarom geeft Bart De Wever er de laatste tijd regelmatig een lap op? Simpel: hij is in kiescampagne. Kijk naar het onderwijs. Water en vuur over de universiteiten met de sp.a.

Hij slaat nu twee vliegen in één klap: met de nadruk op de war on drugs en de veiligheid leidt hij de aandacht af van de interne discussies in zijn partij en kan hij een concurrent, Open Vld, proberen te pakken op haar sterkste punten, het beleid van het succesduo De Block-Turtelboom.

Tegenover feitelijke resultaten die in migratie en justitie onmiskenbaar zijn, plaatst hij gemakkelijke politieke uitspraken, waarvan hij zeer goed weet dat ze niet eens vijf procent van het probleem zullen oplossen, maar die er bij een conservatief publiek, dat niet nadenkt, ingaan als zoetekoek. Strategie en propaganda.

(De auteur was politiek commentator bij Het Laatste Nieuws.)

lees ook