Rellen met Afghaanse asielzoekers in Brussel

In Brussel is een betoging van Afghaanse asielzoekers erg woelig verlopen. De politie kon niet verhinderen dat ze de neutrale zone rond het parlement konden binnendringen.

Zowat 200 Afghaanse asielzoekers blijven de druk opvoeren op de federale regering om alsnog papieren te krijgen om in het land te kunnen blijven.

Vanmiddag wilden ze een ontmoeting met premier Elio Di Rupo (PS) en staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block (Open VLD) afdwingen. Ze rukten van uit het centrum van Brussel op naar het parlement in de Wetstraat.

Ze wilden daar een sit-in houden voor het parlement, maar daarbij kwam het tot een treffen met de politie. In de buurt werden vernielingen aangericht en de politie slaagde erin om de Afghanen uit de neutrale zone rond het parlement te verjagen. Daarbij werden het waterkanon en traangas ingezet. Nadien zijn 50 Afghanen administratief aangehouden voor 24 uur.