Stempelende miljonair koopt celstraf af

Een Gentse projectontwikkelaar die jarenlang onterecht stempelgeld opstreek, moet niet naar de cel. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Hij komt ervan af met een boete van 33.000 euro. De Gentenaar streek onterecht zo'n 40.000 euro op en betaalde zijn illegale arbeiders amper 3 euro per uur.

Een projectontwikkelaar uit Gent had in 2005 de RVA wijsgemaakt dat hij zonder job zat en streek zo vier jaar lang maandelijks een werkloosheidsuitkering van zo'n 830 euro op. In werkelijkheid bouwde zijn bouwfirma het ene luxehotel na het andere en betaalde hij zijn illegale arbeiders amper 3 euro per uur. Daarnaast was hij bestuurder bij vier vennootschappen.

Pas toen hij zijn domicilie verplaatste naar de Dominicaanse Republiek, onderzocht de RVA de situatie van de man. De werkzoekende bleek een succesvolle projectontwikkelaar en bedrijfsleider van een vastgoedbedrijf dat ruim 35 miljoen euro waard is. Door de combinatie van het onterecht ontvangen stempelgeld en uitbuiting en mensenhandel hing de Gentenaar een fikse celstraf boven het hoofd.

De mensenhandel en uitbuiting leverde hem alvast een celstraf van een jaar op. Ook voor het stempelgeld hing hem een celstraf boven het hoofd, maar daarvoor heeft de miljonair een minnelijke schikking kunnen treffen en die tweede straf hoeft hij dus niet uit te zitten. De Gentenaar moet enkel nog het onterecht opgestreken stempelgeld en een bijkomende boete van zo'n 33.000 euro betalen.