Verhuist deel Zweedse Volvoproductie naar Gent?

500 jobs bij de Volvo Truck-fabriek in Göteborg zouden naar de vestiging in Gent verhuizen. Dat meldt althans een Zweeds dagblad. Gisteren heeft de vrachtwagenbouwer aangekondigd dat wereldwijd jaarlijks zo'n half miljard euro bespaard zal worden.

Volgens de Zweedse krant Svenska Dagbladet overweegt vrachtwagenbouwer Volvo om twee productielijnen in Göteborg te sluiten en te verhuizen naar Gent. Volvo zou met een studie daarover bezig zijn. In het totaal zouden in Zweden 500 jobs verdwijnen. Volvo, de op één na grootste truckbouwer ter wereld, wil met de besparingen de competitiviteit en efficiëntie verbeteren.

Gisteren heeft de vrachtwagenbouwer daarvoor een wereldwijd besparingsprogramma van zo'n half miljard euro voorgesteld. Toen al lieten de vakbonden weten niet ongerust te zijn over de Gentse vestiging. "Als je weet dat wij in Gent al vrij scherp zitten, dan zijn we niet meteen ongerust", klonk het toen. Het nieuws dat het Zweedse dagblad vandaag brengt, lijkt dat enigszins te bevestigen.

In de vrachtwagenfabriek in Oostakker, waar sinds eind augustus een nachtploeg werd ingevoerd door de stijgende vraag naar zware trucks, werken ruim 2.800 arbeiders en 300 bedienden. Daarnaast werken op de site nog bijna 300 mensen, onder wie een groot deel freelancers, in een IT-afdeling van de groep.

Verder telt AB Volvo in Gent nog bijna 500 medewerkers in haar onderdelenafdeling, pechverhelping en een logistieke dienst. In Brussel heeft de truckbouwer nog een verkoopafdeling en drie werkplaatsen.