VN-wapeninspecteurs terug in Syrië

Een team VN-wapeninspecteurs is opnieuw naar de Syrische hoofdstad Damascus afgereisd om sites in het land op sporen van chemische wapens te onderzoeken. Ze zullen onder meer het plaatsje Khan al-Assal bezoeken waar op 19 maart een vermeende chemische aanval heeft plaatsgevonden.
AP2013

Het team bestaat uit 6 inspecteurs onder leiding van de Zweedse expert Ake Sellstrom. Hij stond ook aan het hoofd van het eerste VN-team dat de chemische aanval van 21 augustus in een buitenwijk van Damascus onderzocht.

Het rapport dat de inspecteurs toen schreven en aan de VN-Veiligheidsraad overhandigden, werd op gemengde reacties onthaald. Volgens Rusland waren de bewijzen die werden aangedragen onvoldoende om de Syrische regering voor de aanval verantwoordelijk te houden. De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabov noemde het rapport "selectief en onvolledig".

Deze keer zullen de inspecteurs hun bezoek aanwenden om het plaatsje Khan al-Assal in de buurt van de stad Aleppo te onderzoeken. Daar zou op 19 maart eveneens een chemische aanval hebben plaatsgevonden. In juli werd het vervolgens door de rebellen ingenomen.