VS ondertekent het wapenhandelsverdrag

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft zijn handtekening gezet onder het internationaal verdrag op de wapenhandel. Dat is erg belangrijk omdat de VS de grootste wapenuitvoerder zijn.

Net voor de zomer is het Arms Trade Treaty (ATT) afgesloten binnen het kader van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. 

Vandaag heeft ook VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry het verdrag ondertekend. Dat is een forse opsteker, want de Verenigde Staten zijn de grootste uitvoerder van wapens ter wereld. 

De druk ligt nu op andere grote wapenexporteurs zoals Rusland en China, maar die houden voorlopig de boot af. Dat is ook logisch, want in dat geval zouden wapenleveringen aan het Syrische regime van president Bashar al-Assad verboden kunnen worden.

Syrië stemde in de VN-vergadering overigens samen met Iran en Noord-Korea tegen het verdrag. Een aantal andere landen onthielden zich.

We zijn er nog niet!

Het verdrag verbiedt de levering van wapens aan partijen die zich schuldig maken aan schendingen van de mensenrechten, misdaden tegen de mensheid, genocide of terrorisme. Het gaat over alle soorten wapens, maar ook over transfer van technologie, leningen of financiële steun om wapens te verwerven.

In totaal hebben nu 106 landen het ATT-verdrag ondertekend. Zes van hen hebben het ook geratificeerd. Om in werking te treden, moeten minstens 50 staten dat verdrag geratificeerd hebben. Dat kan dus nog wel een tijdje duren.