Zeven doden bij volksprotest in Soedan

In de Soedanese hoofdstad Khartoem zijn vandaag zeven doden gevallen bij protesten tegen het regime van president Omar Hassan al-Bashir. Daarbij zouden zeven doden zijn gevallen.

Voor de derde dag op rij zijn er vandaag schermutselingen geweest in Khartoem. Volgens officiële bronnen zijn er daarbij zeven doden gevallen. Groepen betogers gooiden met stenen naar de politie en staken openbare gebouwen en tankstations in brand. Er hangen rookwolken boven Khartoem en ook in de havenstad Port Sudan aan de Rode Zee zou er vandaag betoogd zijn.

De onrust brak uit nadat de regering zondagavond had aangekondigd dat een aantal subsidies geschrapt worden en de brandstofprijzen had opgetrokken. 

De betogers eisen de intrekking van die maatregelen, maar riepen vandaag ook slogans tegen het regime van president Omar Hassan al-Bashir. Die heerst al sinds 1989 met harde hand over Soedan en wordt door het Internationaal Strafhof in Den Haag gezocht wegens oorlogsmisdaden in de westelijke regio Darfoer.

Soedan zit in een diepe economische crisis sinds de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan in 2011. Driekwart van de oliereserves van het land bevinden zich nu in Zuid-Soedan.