Ziekenhuis in Herentals volgt locatie van patiënten met badge

Het Sint-Elisabethziekenhuis in Herentals werkt voortaan met een locatiesysteem. De patiënten krijgen een badge die werkt als een gps, zodat het ziekenhuispersoneel weet wie zich exact waar bevindt. Patiënten krijgen ook een aanduiding van de reële wachttijd in de wachtkamer.

U hebt het wellicht ook al meegemaakt dat u een afspraak hebt gemaakt bij een dokter in een ziekenhuis en dat u heel lang moet wachten. Vaak is de desbetreffende dokter weggeroepen voor een noodgeval, maar zijn de patiënten in de wachtkamer daar niet van op de hoogte. Met het systeem dat nu geïnstalleerd is in het AZ in Herentals, zou dat probleem tot het verleden behoren.

"Patiënten krijgen een aanduiding van hoe lang de wachttijd is", zegt ziekenhuisdirecteur Rudy Van Ballaer op Radio 2 Antwerpen. "Als een arts weggeroepen wordt voor een spoedgeval, dan zie je als patiënt de vertraging op het scherm verschijnen." Van Ballaer vindt het cruciaal dat de patiënt over voldoende informatie beschikt. "Niets is zo frustrerend als langer te moeten wachten, terwijl je niet weet waarom."

Iedere patiënt die nu ingeschreven wordt voor een consultatie, krijgt een badge met daarin een chip. Via die chip kunnen de artsen en verpleegkundigen zien welke patiënt zich waar bevindt. "Dat biedt heel veel voordelen voor zowel de patiënten als voor het ziekenhuis", gaat Van Ballaer verder. Op die manier hoeft de patiënt niet in de wachtkamer te wachten om toch geen afspraak te missen.

"Een bijkomend voordeel is er voor patiënten die verschillende onderzoeken moeten ondergaan en van de ene naar de andere afdeling moeten gaan", zegt Van Ballaer. "De artsen zien op hun scherm wanneer welke patiënt terug is, van pakweg de afdeling medische beeldvorming, en in de wachtkamer zit te wachten op zijn resultaat."