"Bosjongen" krijgt werkstraf in Duitsland

De Nederlandse jongen die beweerde jarenlang in de bossen in Duitsland geleefd te hebben, heeft een werkstraf van 150 uur gekregen. Hij was aangeklaagd wegens bedrog.
De politie verspreidde in juni vorig jaar een foto van de "bosjongen".

Twee jaar geleden meldde de jongen zich aan in een politiebureau in de Duitse hoofdstad Berlijn. Hij beweerde dat hij vijf jaar lang met zijn vader in de bossen rondgezworven had. Na de dood van zijn vader was hij naar de stad getrokken om opvang te zoeken. Zijn identiteit wist hij niet meer, hij zei alleen dat hij Ray heette.

De Duitse politie startte een onderzoek op, maar dat leverde niets op. In juni van vorig jaar werd een foto van de jongen verspreid in de hoop zijn identiteit te achterhalen. Al heel snel bleek dat het hele verhaal over rondzwerven in de bossen verzonnen was. In werkelijkheid was de jongeman een Nederlander uit Hengelo. Samen met een vriend was hij in 2011 naar Berlijn getrokken. De vriend keerde terug, hij bleef.

De Duitse Jeugdzorg diende een klacht in tegen de jongeman omdat hij al die tijd opvang, eten, drinken en kleding had gekregen in een woongroep en een taalcursus gevolgd had. Dat zou de Duitse overheid 30.000 euro gekost hebben. Die vond dat de jongen onterecht gebruikgemaakt had van alle voorzieningen en eiste het geld terug.

Vanmorgen werd de zaak in gesloten zitting behandeld. De jongen, die nog altijd in Berlijn woont, gaf toe dat hij het hele verhaal verzonnen had. Het geld hoeft hij niet terug te betalen, schrijft de NOS. Als hij gewoon had gezegd dat hij dakloos was, had hij ook hulp gekregen, redeneerde de rechter in Berlijn. Hij heeft een werkstraf van 150 uur gekregen en zal ook begeleid moeten worden door een maatschappelijk werker.