"De natuur op haar wreedst, maar ook op haar mooist"

Linda Kerley, onderzoekster in Kraj Primorski, Rusland, stond voor een raadsel toen ze een opgepeuzeld hert zag liggen in de sneeuw, zonder ook maar enige andere sporen daarrond. Alsof het hert al lopend doodgevallen was. Maar een verborgen camera in de buurt, die foto’s neemt van elke beweging die hij registreert, bracht uitsluitsel. Het hert bleek niet vanaf de grond te zijn aangevallen. Volgens diverse wetenschappers is dit een van de weinige keren dat dergelijk tafereel op foto werd vastgelegd.
ZSL / Barcroft Media

De fotocamera, die opgesteld staat om vooral het doen en laten van de Siberische tijger te registreren, had nu in een tijdspanne van enkele seconden drie foto’s genomen van een steenarend die zich op het hert wierp.

Kerley van de Zoological Society of London: "Ik zag het skelet van het hert tijdens mijn dagelijkse routine van het vervangen van geheugenkaarten en batterijen in de fotocamera. Maar er was iets wat niet klopte. Er waren geen sporen van een roofdier in de sneeuw. Het leek alsof het dier zomaar plotsklaps was gestopt met rennen en gestorven was."

"Maar het werd me duidelijk toen ik de foto’s zag en de puzzel kon oplossen. Ik kon niet geloven wat ik zag. Ik werk nu al 18 jaar hier in Rusland, maar dit is de eerste keer dat ik zoiets gezien heb."

"De steenarend heeft een lange geschiedenis van aanvallen op verschillende dieren die de wenkbrauwen doen fronsen. Wetenschappelijke literatuur staat er vol van. Slachtoffers variëren van konijnen tot prairiewolven en herten. In 2004 zou een dergelijke arend zelfs een berenjong aangevallen hebben", voegde onderzoeker Jonathan Slaght van de Wildlife Conservation Society eraan toe.

"Deze aanvallen op zo’n grote dieren zijn zeldzaam en hebben geen enkele impact op de hertenpopulatie."

"Linda heeft heel veel geluk gehad en heeft een erg zeldzaam, maar opmerkelijk roofevenement kunnen vastleggen."

De foto’s worden intussen druk becommentarieerd op het internet, met opmerkingen als “De natuur op haar wreedst, maar ook op haar mooist", "Zo werkt het nu eenmaal, toch jammer voor de bambi", "De natuur verbaast en schrikt af" en "Amazing".

ZSL / Barcroft Media
ZSL / Barcroft Media
ZSL / Barcroft Media

lees ook