"Jan Becaus is van alle markten thuis"

OP12 is vanavond het nieuwe jongerenprogramma "Carte blanche" gelanceerd. De eerste aflevering was meteen ook een live openingsparty, in goede banen geleid door het pas gepensioneerde nieuwsanker Jan Becaus, die fungeerde als MC of master of ceremony.

De eerste aflevering van "Carte blanche" werd uitgezonden vanuit de Waagnatie in Antwerpen.

Bert De Clercq en Barbara Dzikanowize presenteerden in de studio, bijgestaan door Thomas Verbruggen, Samir Karbi, Kevser Marasligil en Mourad Baaiz.

De zes nieuwkomers zijn door de VRT geselecteerd om een nieuw participatief en interactief jongerenaanbod te creëren dat volgend jaar klaar moet zijn. Meer dan 800 jongeren hadden zich ingeschreven om deel uit te maken van het project. 21 vertrokken er uiteindelijk op bootcamp. Van de hele selectieprocedure voor "Carte blanches" werden tijdens de eerste aflevering filmpjes getoond.

De eerste aflevering was gewijd aan de sociaalnetwerksite Instagram, een website om foto's en filmpjes te delen. Pas gepensioneerd nieuwsanker Jan Becaus werd door de "Carte blanche"-jongeren gevraagd om de "Instagrammies" uit te reiken, prijzen voor de beste Instagramfilmpjes. Ook mocht hij de Istagramfuif met o.a. Martin Garrix, The Opposites en Gunther D op gang trekken. Martin Garrix kreeg tijdens de tv-show ook een platinum plaat (goed voor 30.000 singles) voor zijn hit "Animals".

"Mijn eerste tv-moment? Ik wil er niet meer aan denken

Vooraf werd Becaus nog even geïnterviewd door de "Carte blanche"-presentatoren.

Ze wilden weten hoe zíjn eerste tv-moment verliep. "Ik wil er niet meer aan denken", zei Beacus. "Het is helaas bewaard in de tv-archieven en vertoond op de afscheidsreceptie naar aanleiding van mijn pensioen."

Op die receptie was trouwens ook een "Carte blanche"-reporter aanwezig. Zij wilde van zijn collega's dan al weten hoe hij het er als MC van de Istagramfuif van af zou brengen. Tim Pauwels had er het volle vertrouwen in. "Je zult merken dat Jan van alle markten thuis is", stelde hij het "Carte blanche"-team gerust.

"Carte blanche" OP12 maar ook op YouTube

De uitzendingen van "Carte blanche" worden naast OP12 ook elke donderdagavond live gestreamd worden via het YouTube-kanaal van het jongerenproject.

Het is daarmee het eerste programma van de openbare omroep dat simultaan via de bekende videosite bekeken kan worden. “Dit past uiteraard perfect binnen het kader van "Carte blanche" waarmee we jongeren willen laten experimenteren met nieuwe vormen van televisie”, aldus "Carte blanche"-eindredacteur Björn Dhaenens.