"Roma hebben de plicht om naar thuisland terug te keren"

De Franse president François Hollande blijft pal achter zijn minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls (foto) staan. Die kreeg de voorbije dagen in binnen- en buitenland bakken kritiek over zich heen vanwege zijn uitspraken over de Roma en hun gedwongen uitwijzing.
AP2013

Frankrijk kreeg gisteren de wind van voren van de Europese Commissie na uitspraken van de Franse minister van Binnenlandse Zaken. Tijdens zijn toelichting van zijn nationaal plan tegen de inbraken zei Valls dat de Roma "de plicht hebben om naar hun thuisland terug te keren".

Volgens Valls zijn de Roma er niet in geslaagd om zich te integreren. Frankrijk is hen dan ook niets verschuldigd, zo stelt Valls. "We hebben geen enkele verplichting om deze bevolkingsgroepen te verwelkomen. We moeten dat kalm en duidelijk stellen. Het gaat hier niet om het stigmatiseren van een bevolkingsgroep maar om het erkennen van de waarheid."

Voor veel Fransen lijdt het geen twijfel dat de Roma verantwoordelijk zijn voor het stijgen van de kleine misdaad en het toenemend aantal bedelaars. Hulporganisaties echter wijzen erop dat veel Roma wel degelijk willen integreren maar de kans niet krijgen. "De Roma hebben blijkbaar de plicht om in de ellende te leven. Dat is hoe de woorden van Valls begrepen moeten worden", zegt John Dalhuisen van Amnesty International.

De gedwongen terugkeer van de Roma naar Roemenië staat dezer dagen weer volop in het nieuws. De voorbije weken zijn in steden als Rijsel, Lyon, La Courneuve en Marseille opnieuw Roma-kampen ontmanteld. De bewoners zijn naar hun thuisland teruggestuurd.

AP2013

Europa spreekt dreigende taal

Olivier Bailly, de woordvoerder van de Europese Commissie, herinnerde Frankrijk gisteren aan de sancties die verbonden zijn aan het uitwijzen van mensen op basis van hun etnische afkomst. "Roma hebben net als alle andere Europese burgers het recht om vrij in alle Europese lidstaten te bewegen", aldus Bailly.

Europa tikte Frankrijk in 2010 ook al op de vingers voor het niet naleven van de Europese wetten op het vrije verkeer van personen. Parijs aanvaardde destijds om de wet aan aan te passen en de Europese regels voor het terugsturen van Europese burgers naar hun thuisland beter na te leven. Deze keer is de taal een stuk dreigender. Viviane Reding, het hoofd van de Europese Justitie, zei op de Franse radio dat de Franse regering Bulgarije en Roemenië misbruikt om eigen interne problemen te verdoezelen. "Er zijn verkiezingen op komst in Frankrijk", zei ze cynisch. "Telkens wanneer ze het niet willen hebben over belangrijke zaken als de begroting of de schuldenlast, grijpen ze terug naar de Roma."

"Interne keuken van Roemeense overheid"

In een reactie op Reding zei Valls dat hij "de nationale en Europese regels aandachtig respecteert". "De Roemeense overheid heeft verschillende keren gesteld dat de verantwoordelijkheid voor de integratie van Roma of mensen met de Roemeense nationaliteit in de eerste instantie hun eigen zaken zijn."

Na kritiek van zowel de Franse minister voor Economisch Herstel Arnaud Montebourg als de eerste secretaris van de Franse socialisten op het beleid van Valls liet de woordvoerder van de Franse regering weten dat de hele regering pal achter Valls staat.

In Europa wonen naar schatting zo'n acht miljoen Roma, de meesten in Roemenië. In Frankrijk zouden zo'n 20.000 Roma verblijven. Op 1 januari gaan de Europese grenzen open voor Bulgaren en Roemenen. Inwoners van die landen kunnen vanaf dat moment vrij reizen en werken in de Europese Unie.