"Sharifi zit zaterdag niet op het vliegtuig"

De uitgeprocedeerde Afghaan Navid Sharifi zal zaterdag niet op het vliegtuig naar Kaboel stappen zoals aanvankelijk was gepland. Dat heeft de advocaat van de jongeman vanmiddag bevestigd. Intussen is ook een nieuwe asielaanvraag voor Sharifi ingediend.

De 21-jarige Afghaan Navid Sharifi uit Waregem heeft nog altijd geen duidelijkheid over zijn toekomst. Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen heeft gisteren beslist dat hij uitgewezen wordt naar Afghanistan. Toch zal hij volgens zijn advocaat zaterdag niet op het vliegtuig stappen.

"De Dienst Vreemdelingenzaken heeft me bevestigd dat mijn cliënt niet wordt geëscorteerd. Hij kan dus gewoon vriendelijk weigeren. Het vliegtuig zal vertrekken naar de Afghaanse hoofdstad, maar zonder Navid Sharifi", zo zei hij.

De advocaat heeft intussen beroep aangetekend tegen het niet in overweging nemen van de vorige asielaanvraag en hij heeft ook al een nieuwe regularisatieaanvraag ingediend. "Zolang die niet is behandeld, kan de uitwijzing niet plaatsvinden", zo zegt de advocaat, die er alles aan doen om Sharifi definitief in het land te houden.

Navid Shariffi heeft zich goed geïntegreerd in België. Hij spreekt Nederlands en heeft werk als loodgieter. Zijn collega's spreken vol lof over hem. Bovendien is hij sinds hij een kleuter was, niet meer in zijn thuisland geweest.