"Taaltest Engels voor proffen wordt vrijdag geëvalueerd"

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) wil niet vooruitlopen op de nota rond de evaluatie van de taaltest Engels voor professoren die morgen op de ministerraad wordt besproken. Dat heeft zijn kabinet laten weten in een reactie op de uitspraken van Vlaams Parlementslid Fientje Moerman (Open VLD). Zij zei gisteren in "Volt" dat de regering professoren die niet voor de taaltest zijn geslaagd toch verder zal laten lesgeven.

Professoren die het vereiste niveau voor de taaltest Engels niet hebben gehaald, zouden dit academiejaar toch mogen blijven lesgeven. Dat heeft Moerman gisteren gezegd in "Volt" op Eén in een debat met de rector van de KU Leuven Rik Torfs.

Moerman beweerde dat de kwestie morgen op de ministerraad zal worden besproken. De professoren zouden de tijd krijgen om hun kennis bij te spijkeren. Enkel wie vlakaf heeft geweigerd de test af te leggen, zou niet meer mogen lesgeven. Volgens Moerman komen de professoren er op deze manier gemakkelijk van af. "Meneer Torfs mag blij zijn dat Pascal Smet minister van Onderwijs is. Met mij zou het niet waar zijn geweest", zei ze.

Het kabinet van Pascal Smet bevestigt dat de nota morgen op tafel van de ministers ligt, maar benadrukt dat de minister niet op de zaken wil vooruitlopen. "Op basis van de evaluatie van de eerste cijfers en de vragen van het hoger onderwijs wordt vrijdag de stand van zaken besproken en zal er een voorstel worden gedaan. We kunnen momenteel niet vooruitlopen op de inhoud van de nota of de eventuele beslissing", luidt het.