"We hebben deregulering van de banken te ver laten gaan"

Ex-premier Yves Leterme (CD&V) laat in "De ochtend" zijn licht schijnen op het Fortis-dossier en steekt ook de hand in eigen boezem door toe te geven dat er de afgelopen 30 jaar te weinig toezicht was op de banken.

Yves Leterme was premier toen Fortis in 2008 in de nasleep van de val van Lehman Brothers in de problemen kwam. Hij nam samen met zijn regering toen de beslissing om de bank te nationaliseren en kijkt met gemengde gevoelens terug op die periode. "Je moet op een bepaald moment beslissingen nemen in het belang van de economie en de impact dat dit op heeft op mensen, laat je uiteraard niet onberoerd."

Toch heeft Leterme geen spijt van zijn beslissingen die hij genomen heeft in 2008. "Met alle respect voor de aandeelhouders van Fortis, maar dit was de beste oplossing", zegt hij. "Het was enorm moeilijk. Er moest onmiddellijk opgetreden worden. Het was een kwestie van uren."

Leterme wordt soms verweten dat hij Fortis goedkoop verpatst heeft aan de Fransen, terwijl KBC en Dexia wel in Belgische handen gebleven zijn dankzij de steun van de overheid. De oud-premier maakt van de gelegenheid gebruik om de verschillen met KBC en Dexia te onderlijnen. "Bij Fortis was men niet bereid om zelf een deel van het geld op tafel te leggen voor een redding", zegt Leterme. "Als je een bedrijf wil redden en de eigenaar zegt dat hij niet in staat en niet bereid is om deel te nemen aan de oplossing, dan vind ik dat je daar rekening mee moet houden."

Vandaag wordt normaal gesproken het Fortis-dossier ingeleid bij de raadkamer. Afgelopen zondag liet Leterme optekenen in "De zevende dag" dat hij verwacht dat "ook in het Fortis-dossier de maskers zullen afvallen". In "De ochtend" legt hij uit wat hij daar precies mee bedoelde. "Er zijn bestuursdaden gesteld waar ik me achteraf gezien, en op het moment zelf, toch vragen bij stel."

Leterme steekt ook de hand in eigen boezem. "Aan de val van Fortis heeft de politiek eigenlijk geen schuld, behalve dan misschien dat ze decennialang het toezicht heeft afgezwakt", zegt hij. Hij geeft toe dat er de laatste 30 jaar te weinig toezicht was op de banken. "Sinds de tweede helft van de jaren 80 was deregulering zowat het modewoord. We hebben het te ver laten gaan;"