Aanhoudingsbevel tegen de "witte weduwe"

De internationale politiedienst Interpol heeft op vraag van Kenia een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Samantha Lewthwaite, een Britse vrouw die de media de "witte weduwe" noemen. Ze wordt verdacht van betrokkenheid bij een plan om bomaanslagen te plegen op vakantieverblijven in Kenia.
AP2013
Het aanhoudingsbevel op de website van Interpol.

Samantha Lewthwaite is een 29-jarige moslimbekeerlinge. Haar eerste man was een van de zelfmoordterroristen die in 2005 een reeks bomaanslagen pleegden op het openbaar vervoer in Londen. Daarbij vielen 52 doden. Oorspronkelijk had ze kritiek op haar overleden man wegens zijn deelname aan de aanslagen, maar later is ze blijkbaar zelf ook geradicaliseerd.

Berichten in de sociale media dat een blanke vrouw de leiding had over de aanval op het Westgate-winkelcentrum in Nairobi, en de vermelding door de Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken dat een Britse vrouw bij de aanval betrokken was, hebben er toe geleid dat sommige Britse media Lewthwaite gekoppeld hebben aan de aanval, zonder dat daar harde bewijzen voor zijn.

Het bericht van Interpol vermeldt de aanval op Westgate echter niet, en stelt dat ze gezocht wordt voor het bezit van explosieven en samenzwering om een misdaad te plegen in december 2011.