Binnenkort gratis karaf water in Gentse restaurants?

De Gentse gemeenteraad wil Gentse restaurants stimuleren om hun klanten een gratis karaf water aan te bieden. Sectororganisatie Horeca Vlaanderen is niet gewonnen voor het plan. "Gratis is een illusie", klinkt het.

"In veel zuiderse landen is het volstrekt normaal dat men een gratis karaf met water krijgt", merkt gemeenteraadslid Matthias Storme (N-VA) op. "Waarom zouden we die gewoonte ook hier niet invoeren?" Veel horecazaken vrezen dat ze door het gratis water, minder zullen verkopen, maar dat vindt Storme "zelfbedrog". "Klanten vinden dit aangenaam en zullen de uitgespaarde euro's investeren in een extra drankje of duurder gerecht", zegt hij.

Sectororganisatie Horeca Vlaanderen vindt het alvast geen goed plan. "Waar moeit het gemeentebestuur zich eigenlijk mee?" De organisatie heeft niets tegen kraantjeswater, maar het moet in verhouding zijn. "Er is een verschil tussen een gratis karaf in een restaurant  waar je een viergangenmenu bestelt, of op een terrasje." Horeca Vlaanderen wijst er bovendien op dat "gratis een illusie is". "Wie water gratis aanbiedt, zal het sowieso op een andere manier aan de klant doorrekenen."