Charles Taylor ook in beroep veroordeeld voor oorlogsmisdaden

In Leidschendam bij Den Haag is Charles Taylor, de ex-president van Liberia, tot 50 jaar cel veroordeeld. Het Sierra Leone-tribunaal bevestigde zo in beroep het vonnis uit 2012. Taylor is schuldig bevonden aan onder meer verkrachting, moord, het inzetten van kindsoldaten en misdaden tegen de mensheid in buurland Sierra Leone.

De 65-jarige Taylor leverde tussen 1998 en 2001 wapens aan de rebellen in buurland Sierra Leone in ruil voor diamanten. Volgens de rechters droeg hij op die manier aanzienlijk bij tot de burgeroorlog in dat land. De rechters wezen alle bezwaren van de verdediging terug. Ook de eis van het openbaar ministerie, dat in beroep tachtig jaar cel vorderde, werd afgewezen.

De voormalige dictator zal zijn straf in een Britse gevangenis uitzitten. Taylor is het eerste ex-staatshoofd dat sinds de processen van Nürnberg in 1946 door een internationaal tribunaal aan oorlogsmisdaden schuldig is bevonden.