Fortis-zaak wordt voorlopig uitgesteld

Vandaag wordt voor de Brusselse raadkamer het Fortis-dossier ingeleid. De raadkamer moet beslissen of 7 ex-topmensen van Fortis naar de correctionele rechtbank moeten. Maar omdat zowel de beklaagden als de burgerlijke partijen bijkomende onderzoeksdaden vragen, wordt de zitting uitgesteld.

Normaal gezien zou de raadkamer vandaag beslissen of de 7 ex-topmensen van Fortis naar de correctionele rechtbank moeten gaan. Namen heeft het parket tot op heden niet genoemd, maar het gaat zo goed als zeker om ex-voorzitter Maurice Lippens, voormalig ceo Jean-Paul Votron, diens opvolger Herman Verwilst, ex-financieel directeur Gilbert Mittler, diens voormalige rechterhand Lars Machenil, voormalig hoofd zakenbank Filip Dierckx en ex-directeur risk Reginald De Gols.

Zowel de beklaagden als de burgerlijke partijen vragen bijkomende onderzoeksdaden. "De onderzoeksrechter heeft nu een maand om daarop te reageren", zegt Geert Lenssens, de advocaat van de aandeelhouders. Daardoor is de zaak dus uitgesteld. "Ik denk niet dat er veel tijd zal verloren gaan. Ik kijk gewoon uit naar de volgende zitting."

In essentie draait het hele dossier om de vraag of de aandeelhouders van Fortis in de aanloop naar de val van de bank op het verkeerde been zijn gezet. Volgens VRT-journalist Steven Rombaut was Fortis op zoek naar extra geld om de Nederlandse bank ABN Amro over te nemen. "De vraag is dus of Fortis de financiële toestand mooier heeft voorgesteld dan die eigenlijk was", zegt hij op Radio 1.

De zeven ex-bestuurders van Fortis hebben tot op heden steeds hun onschuld staande gehouden, maar de kranten De Tijd en l'Echo brachten een aantal bezwarende e-mails aan het licht die vooral Maurice Lippens in nauwe schoenen zouden kunnen brengen. Ex-premier Yves Leterme (CD&V) die indertijd mee heeft beslist de bank te nationaliseren, zei afgelopen zondag nog dat "ook in het Fortis-dossier de maskers zullen afvallen".

Meest gelezen