Fransman vindt kostbare edelstenen op gletsjer Mont Blanc

Een jonge bergbeklimmer uit Frankrijk heeft op een gletsjer in het Mont Blanc-massief een metalen kistje met kostbare edelstenen gevonden. De circa 100 smaragden, robijnen en saffieren hebben een geschatte waarde tussen de 130.000 en 246.000 euro. Dat bericht de regionale krant Le Dauphiné Libéré.

De 20-jarige bergbeklimmer, die anoniem wenst te blijven, deed zijn vondst begin deze maand op de Bossons-gletsjer. Hij merkte een metalen kistje op dat lag te glinsteren op het ijs. Binnenin trof hij de waardevolle juwelen aan. De eerlijke vinder overhandigde alles aan de politie van Bourg-Saint-Maurice. Volgens de krant mag hij de in kleine zakjes verpakte stenen mogelijk houden.

De zoektocht naar de oorspronkelijke eigenaar van de juwelen kondigt zich erg moeilijk aan. Op enkele zakjes in de kist stond "Made in India". De speurders vermoeden dat de juwelen op de gletsjer beland zijn na een vliegtuigcrash. In 1950 en in 1966 stortten twee vliegtuigen uit India neer aan de Mont Blanc. Sindsdien vinden alpinisten geregeld brokstukken, koffers of zelfs menselijke resten terug.

Vorig jaar werd op de gletsjer ook al een diplomatentas uit het in 1966 neergestorte vliegtuig gevonden. Die werd aan afgevaardigden van de Indiase ambassade overgedragen.