Gedupeerden Lernout en Hauspie moeten verzoekschrift invullen

Het gerecht stuurt duizenden gedupeerden van Lernout en Hauspie een blanco verzoekschrift. Dat moeten ze invullen om recht te hebben op een schadevergoeding. Het is erg uitzonderlijk dat het gerecht zoiets doet.

Meestal is het de advocaat die het verzoekschrift voor de schadevergoeding invult. Maar uitzonderlijk doet het Gentse hof van beroep dat nu. Veel van de slachtoffers hebben immers geen advocaat, en zij lopen dus het risico om een schadevergoeding te mislopen. Het gerecht wil die gedupeerden dus helpen.

De afhandeling van die schadevergoedingen dreigt een enorme opdracht te worden. "Zo'n 20.000 mensen hebben zich al burgerlijke partij gesteld, dat aantal kan nog stijgen. Dat zijn dus minstens 20.000 schadevergoedingen waar stuk voor stuk over beslist moet worden, een ganse klus", zegt persrechter Martin Minnaert.

Wie een schadevergoeding wil in de zaak, heeft tot eind januari om het blanco verzoekschrift in te vullen en in te dienen. Het kan snel vier jaar duren voor er een beslissing valt.