Gerard Mortier nu adviseur van Opera Madrid

Na zijn afzetting als artistiek directeur van het Teatro Real, de Opera van Madrid, wordt Gerard Mortier nu adviseur van het operahuis. Hij zal voortaan adviseren bij artistieke aangelegenheden en de internationale contacten onderhouden.

Met de nieuwe functie voor Mortier legt het Madrileense operahuis het conflict met Mortier bij. De Gentenaar werd afgezet als artistiek directeur, hoewel zijn contract nog tot 2016 loopt. Hij ondergaat momenteel een behandeling tegen kanker.

Het Teatro Real besloot twee weken geleden de Catalaan Joan Matabosch als opvolger voor Mortier te benoemen. Maar Mortier weigerde het veld te ruimen. "Men kan me niet buitengooien", zei hij. "Ik heb wel kanker maar ik ben niet dood".

Matabosch neemt zijn functie op 1 januari op. De 52-jarige Catalaan blijft ook samenwerken met het operahuis Liceo in Barcelona dat hij sinds 1996 artistiek leidde.