Koe bevalt voor de ogen van Annemie Turtelboom

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) is vanmorgen onverwacht getuige geweest van de geboorte van een kalfje. Dat gebeurde tijdens een bezoek van de minister aan het Penitentiair Landbouwcentrum van Ruiselede. Achteraf toonde Turtelboom zich gewonnen voor het idee gedetineerden op het einde van een gevangenisstraf in een open instelling te laten verblijven.
Minister Turtelboom kijkt links in beeld toe terwijl de koe bevalt.

Vanmorgen bracht Turtelboom een bezoek aan het Penitentiair Landbouwcentrum van Ruiselede. In het centrum wonen zo'n 60 gedetineerden die aan het einde van een effectieve gevangenisstraf zijn gekomen. In hun laatste jaar tot anderhalf jaar opsluiting krijgen ze de kans in de open instelling te verblijven om zich zo op hun invrijheidsstelling voor te bereiden. Ze leren er opnieuw met anderen omgaan, moeten er werken en kunnen er een opleiding volgen om na hun straf snel weer werk te vinden.

Geheel toevallig was Turtelboom tijdens haar bezoek getuige van de geboorte van een kalfje. Een van de 276 runderen die het centrum bezit, zette net de bevalling in toen de minister voorbij de stallen liep. Ze volgde de geboorte van dichtbij op en feliciteerde nadien de gedetineerden die het kalfje ter wereld hielpen. "Het is niet mijn eerste bevalling", zei Turtelboom. "In mijn jeugdjaren werkte ik vaak mee op de boerderij van mijn tante."

Na haar bezoek aan het Penitentiair Landbouwcentrum van Ruiselede toonde Turtelboom zich gewonnen voor het idee gedetineerden op het einde van hun gevangenisstraf in een open instelling te laten verblijven. De cijfers bewijzen dat het aantal recidiven in Ruiselede laag ligt. Goed 80% houdt zich na de invrijheidsstelling aan de opgelegde voorwaarden.

"Dit is waar we naartoe willen met de gevangenissen", zei Turtelboom. "We zijn al langer bezig met het diversifiëren van straffen, denk bijvoorbeeld aan de enkelband en de straffen op maat. Hier worden gedetineerden grondig voorbereid op hun terugkeer naar de maatschappij. Dat gebeurt in een open instelling, maar toch met een streng regime." Onder meer de vrouwenafdeling van de nieuwe gevangenis in Haren zal een gelijkaardig systeem toepassen.