Navid: "Afghanistan is vreemd land voor mij"

Navid Sharifi, de 21-jarige Afghaanse asielzoeker uit Waregem die in principe zaterdag wordt uitgewezen, gaat in beroep tegen zijn uitzetting. In het Radio 1-programma "Hautekiet" vertelde Navid dat hij geen enkele band meer heeft met zijn geboorteland. Sharifi verblijft momenteel in een gesloten opvangcentrum in Brugge. Tegen de afwijzing van zijn asielaanvraag komt veel protest.

Sharifi belandde in 2008 via allerlei omzwervingen in ons land. Hij volgde een opleiding tot loodgieter en heeft een vast contract van onbepaalde duur bij een sanitair bedrijf in Waregem. Volgens zijn werkgever en zijn collega's is hij perfect geïntegreerd. Hij spreekt vloeiend Nederlands, wordt omschreven als een noeste werker en woont samen met zijn vriendin en haar kindje.

Eigenlijk had Sharifi dinsdag al op het vliegtuig moeten zitten, maar zijn advocaat diende een nieuwe asielaanvraag in en kon zo de uitwijzing op het nippertje afwenden. Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) besliste echter om niet in te gaan op die nieuwe aanvraag.

In principe moet Navid Sharifi zaterdag het vliegtuig naar Afghanistan nemen. Om dat alsnog te voorkomen heeft hij een nieuwe aanvraag ingediend bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Die zou morgen al een uitspraak doen. Uiteindelijk is het wel staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) die het laatste woord heeft.

Vanmorgen reageerde Sharifi nog erg ontgoocheld. "Ze spelen met mijn leven", zei hij. "Ik ben hier nu vier jaar. Ik ben sinds mijn kindertijd niet meer in Afghanistan geweest. Het is een vreemd land voor mij, ik heb er geen enkele familie of kennissen meer. Daarom ben ik in beroep gegaan. De situatie in Afghanistan is voor mij gevaarlijk."