NMBS eist 40 miljoen euro van AnsaldoBreda

Spoorwegmaatschappij NMBS eist meer dan 27 miljoen euro schadevergoeding van het Italiaanse AnsaldoBreda, de producent van de Fyra-hogesnelheidstrein. De schadeclaim komt bovenop een eerder opgelegde contractueel vastgelegde boete voor laattijdige levering van 12,7 miljoen euro. "De totale eis bedraagt dus ongeveer 40 miljoen euro", aldus de NMBS in een persbericht.

De ruim 27 miljoen euro die nu geëist wordt, "moet de geleden schade compenseren als gevolg van het niet leveren van rijklare V250-stellen voor de internationale hogesnelheidsverbinding Fyra", verduidelijkt de maatschappij. Het gaat om een voorlopig bedrag.

De schade betreft volgens de NMBS zowel rechtstreeks als onrechtstreeks opgelopen materiële schade. De rechtstreekse schade heeft te maken met kosten verbonden aan het materieel, onderhoudskosten en kosten voor marketing, catering en personeel. De onrechtstreekse materiële schade heeft betrekking op de gederfde marge voor de niet-levering van de V250-stellen, alsook de interestlasten op de betaalde voorschotten.

NMBS kreeg al 37 miljoen terug

De eis tot schadevergoeding werd vorige woensdag ingeleid in een Nederlandse rechtbank. De schadeclaim komt bovenop een eerder opgelegde contractueel vastgelegde boete voor laattijdige levering van 12,7 miljoen euro. "De totale eis bedraagt dus ongeveer 40 miljoen euro", aldus nog de NMBS.

De Fyra begon begin december te rijden tussen Brussel en Amsterdam. Door allerlei mankementen werden de treinen midden januari echter van het spoor gehaald. Op 3 juni annuleerde de NMBS de bestelling van drie V250-treinstellen bij AnsaldoBreda.

De Belgische spoorwegmaatschappij kreeg eerder, na een juridische procedure, al de 37 miljoen euro terug die ze in de vorm van voorschotten had betaald voor de bouw en levering van de drie bestelde Fyra-stellen. Die voorschotten waren gedekt door bankgaranties.